Welkom in de tuin "Eben Haëzer" te Ermelo.

Graag willen wij iedereen mee laten genieten van onze tuin en al het moois van de natuur.

Wij verhuisden van de bebouwde kom naar het buitengebied met een oppervlakte die 10x zo groot werd. Hoe ga je dat inrichten? We waren het samen eens dat het ruimtelijk moest zijn. Een tuinarchitekt heeft ons wat ideeën laten zien en de zichtlijnen ingetekend. Om dit te laten aanleggen werd voor ons onbetaalbaar. Bij het kopje "geschiedenis" heeft u gelezen hoe stukje bij beetje de tuin is opgebouwd.
 

Bij het ontwerpen van de tuin zijn we uitgegaan van een beplanting waarbij dezelfde planten niet bij elkaar staan. Wij vinden het mooi als een plant terugkomt na een aantal meters, om de bocht of in een ander deel van de tuin. Dat valt in het begin nog wat tegen als de planten klein zijn. Met de jaren gaat dat steeds beter en zie je sterker het effect van herhalen. Het is leuk als je oog steeds naar iets bloeiends getrokken wordt gedurende het seizoen. Tenslotte zijn we ook de uitdaging aangegaan om van laag naar hoog te werken in de borders.
 

We hadden onze handen er vol aan in de eerste jaren. Maar het werd steeds meer de tuin die we in gedachten hadden: kleurrijk, bloeiend, zoemende en zwevende insecten om de planten heen, maar ook rustgevend dankzij de vijver en de grasmat.

In het voorjaar van 2020 hebben we wat uitbreidingen van de borders gerealiseerd waardoor de tuin dichterbij het zitgedeelte komt. Deze uitbreiding smaakt naar meer: in de herfst hebben we een zogenaamde "hot" of vuur-border in de voortuin gemaakt. Dat pakte zo leuk uit dat we inmiddels nog 2 borders in de voortuin beplant hebben in 3 kleuren: rood-wit-blauw en aubergine-citroengeel en paars (herfst 2021). Ook in de achtertuin is de border voor de vijver met de kleuren rose-aubergine opnieuw ingepoot (herfst 2022).

 

Een tuin is nooit af! Dat is ook het leuke ervan:

elke keer is er weer wat nieuws te zien om je te verwonderen.